Бүгін "Астық туралы "Қазақстан Республикасының Заңына өзгерістер мен толықтырулар енгізу туралы Заң жобасын талқылау бойынша кеңес өтті. Отырысқа ҚР АШМ Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу департаментінің басшылығы, Азық-түлік корпорациясының, "Парламентаризм институты" ШЖҚ РМК өкілдері, салалық одақтардың басшылары, сондай-ақ бизнес өкілдері қатысты. Қазақстан - әлемдік нарықта бидай мен ұнды жеткізуші жетекші елдердің 10-дығына кіретін азық-түлік бидайының жетекші өндірушілерінің. Жалпы аграрлық секторда жалпы жүйелік негізгі проблемалар: агротехнологиялардың артта қалуы, астық өндірудің негізгі құралдарының физикалық және моральдық тозуы;
пайдаланылатын тұқымдардың генетикалық әлеуетінің төмен деңгейі;
өнеркәсіптік қайта өңдеу үшін сапалы шикізаттың жетіспеушілігі және азық-түлік тауарларының ішкі нарығында отандық астықты терең қайта өңдеу өнімінің төмен үлесі;
агроөнеркәсіптік кешенді цифрландыру деңгейінің төмендігі;
экономиканың аграрлық секторына инвестициялар тартудың төмен деңгейі. Бүгінгі іс-шара қатысушылар астық саласының проблемаларын талқылап ғана қоймай, сондай-ақ нақты шешу жолдарын ұсына алды.. Бүгін "Атамекен" Ұлттық Кәсіпкерлер палатасының платформасында "Астық туралы "Қазақстан Республикасының Заңына өзгерістер мен толықтырулар енгізу туралы"Қазақстан Республикасы Заңының жобасын талқылау бойынша кеңес өтті. Қолданыстағы "астық туралы" Қазақстан Республикасының Заңы 2001 жылы қабылданды. Содан бері нарықта өз уақытында талқылауды қажет ететін өзгерістер болды. Отырысқа ҚР АШМ Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу департаментінің басшылығы, Азық-түлік корпорациясының, "Парламентаризм институты" ШЖҚ РМК өкілдері, салалық одақтардың басшылары, сондай-ақ бизнес өкілдері қатысты. Қазақстан-әлемдік өткізу нарықтарына бидай мен ұнды жеткізуші жетекші елдердің 10-дығына кіретін азық-түлік бидайының жетекші өндірушілерінің бірі. Тұтастай алғанда, аграрлық секторда жалпы жүйелік негізгі проблемалар:
агротехнологиялардың артта қалуы, астық өндірудің негізгі құралдарының физикалық және моральдық тозуы;
пайдаланылатын тұқымдардың генетикалық әлеуетінің төмен деңгейі;
өнеркәсіптік қайта өңдеу үшін сапалы шикізаттың жетіспеушілігі және азық-түлік тауарларының ішкі нарығында отандық астықты терең қайта өңдеу өнімінің төмен үлесі;
агроөнеркәсіптік кешенді цифрландыру деңгейінің төмендігі;
экономиканың аграрлық секторына инвестициялар тартудың төмен деңгейі. Бүгінгі іс-шара талқылауға қатысушыларға астық саласының проблемаларын ғана емес, сондай-ақ сындарлы шешу жолдарын толық әрі жан-жақты баяндауға мүмкіндік береді деп үміттенемін, Қазақстан астығының сапасын сақтау және арттыру ісінде табыс тілеймін.